4 dagen in het dieren walhalla: Yellowstone National Park

Nu er eindelijk weer gsm ontvangst en wifi is, kunnen we jullie jaloers maken met een selectie uit de 1000den welliswaar onbewerkte fotos van Yellowstone. En als ge tijd en zin hebt om weg te dromen bij onze belevenissen, hieronder ne lange lange liefste dagboek-achtige parlee 🤭

Dag 1 – Hayden valley & Norris – Mammoth Hot Springs

5u opstaan op reis, vinden jullie dat vakantie? Euh ja, eenmaal je die dieren ziet voor je neus is t het zoooo waard!

De slapende kindjes in pyjama in de autostoel geladen en terug richting Hayden valley waar we gisteren een kudde bizons zagen. En t stelde niet teleur. We konden eerst maar een 10tal bizons spotten in de mist, maar toen de zon opkwam en de mist een beetje wegtrok, bleek de ganse bergflank vol te staan!

Altijd wel ene die op de weg moest hollen… we noemde hem zatte nonkel Robert. Volgens mij zijn we diezelfde 5 x tegengekomen daar in de buurt

Dat is t helaas ook… geschift

Op zoek naar beren en ander wildlife reden we verder naar Norris Geysir basin. Daar hadden we de parking gaaaans voor onszelf. Wat een geluk, eens stress-vrij parkeren! Wisten wij veel dat toen we terug gingen komen dat t daar vechten was om een plaatsje.

Dat geiser gebied had een mooie wandeling (doenbaar met buggy – Lia deed een vreugdesprongetje) door een hele reeks pruttelende poelen, witte vlaktes met dorre bomen, fluo gekleurde stroompjes en geisers. De Steamboat geysir is het gekendst, maar die was al 2 weken niet uitgebarsten dus laat ons zeggen dat we daar niet op gewacht hebben. Er zitten daar dus 24/24 mega geysir fans die alle registraties doen en via de walkie talkies doorgeven aan een wetenschappelijk centrum zodat ze bovenop de sensors in de ondergrond nog extra patronen kunnen zoeken… toffe job! Met een thermoske koffie, onder uwe poncho liggen bibberen buiten op een kampeerstoeltje…

Overal moet papa aan t werk denken

Na een dikke 2u ter plaatse reden de de zuiderlus van het park verder tegen klokwijzersin richting Artist Paintpots. Wat een gedoe, letterlijk file rijden om de parking op te geraken. Omdat we niet wilden rijtje schuiven voor de rest van de middag op t meest toeristische deel van het park, keerden we snel om. Eventjes fout gereden en dan toch maar even de rust opgezocht op een picnicsite met uitzicht op de bergflank. Snel heerlijk kip met rijst gekookt en de groep Chinezen op de picnicbank naast ons jaloers gemaakt met mn potje instant noedels 😋.

Christoph deed snel een dutje samen met de kinderen en ik sprong in een heerlijk warme mobilhome douche. Fris en monter (maar Christoph nog steeds in zijn -ongeschoren-ongewassen-reis-camouflage 😎) naar Mammoth Hot Springs. (Waar dus geen warm water bronnen zijn zoals ik dacht)

Ineens realiseerden we dat Lia’s pampers bijna op waren en dus moesten we na ons ijsje het park uit richting de supermarkt in Gardiner 10min verder (aanrader trouwens, tanken ook 30ct goedkoper). Luid gemopper van de chauffeur die maar niet snapte dat ik in de winkel waar de stock-up inkopen hadden gedaan maar 1 pak pampers per kind had gekocht gezien we mega veel plaats hebben en een maand weg zijn… nuja, daar had ik t antwoord ook niet echt op. Foutje van de firma? 😔

In Mammoth Hot Springs bezochten we bij zonsondergang de zoutterrassen. Knap! Dit keer 2 kindjes mee in de draagzak. Ze voelden duidelijk dat we wat gehaast waren want Ava wilde liever zelf stappen en trappen doen & Lia die brulde tot ze letterlijk “on the go” eten kreeg… dat kunnen we dan ondertussen ook weeral… idealiter hadden we daar ook de scenic drive meegepikt maar helaas verboden voor RVs.

Gezien het al laat werd reden we terug richting de camping. Alleen… we reden verkeerd en belandden weer in de wegenwerken-file tussen Mammoth en Norris. Zucht. Moeilijk momentje voor de copiloot en chauffeur 😬

Toen we dan om 22u om de campsite eindelijk geparkeerd waren met 2 slapende kids, bedachten we -net te laat dus- dat we beter nog een nacht bij reserveerden. De volgende dag wilden we immers vroeg dieren spotten en op tijd bij het geysir gebied zijn om zeker te kunnen parkeren zodus… Lap, terug naar de receptie aan ingang… Net gesloten natuurlijk… stoem, slechte planning.

Dag 2 – Upper, Midway en Lower Geysir Basin

6.25 Wekker… uitslapen dus eigenlijk. 😝 Om 7u moesten we immers aan de ingang van onze camping proberen om nog een extra overnachting te versieren. Idealiter hadden we dat thuis geboekt, maar laat ons zeggen dat we wat last-minuters zijn geworden sinds er kindjes zijn. 🤫 We dachten eerst de laatste nacht op een hoger gelegen “first come first save” camping door te brengen. Maar doordat we ‘s morgens dieren gaan kijken, en we de afstanden thuis wat onderschat hadden, geraken we precies nooit zo vroeg op 1 van die locaties. Sommigen zitten al om 9 u s ochtends weer vol. In de visitor centres en de campings hangen lijstjes hoe laat elke camping vol zat als referentiepunt. We gaan trouwens ook een dag langer hier blijven! Zo moooi en zoveel te zien! Je kan hier makkelijk een dikke week vullen!

Na het praktisch geregel zijn we meteen naar het meest toeristische geothermisch gebied gereden: “Old faithful”. Dat heet zo omdat de grote geizer net aan het visitor centre zeer betrouwbaar is. Dik oké dus voor de 1000den toeristen in tourbussen die daar letterlijk 5min voor de uitbarstingstijd gedropt worden en nadien weer vakkundig opgehaald door hun chauffeur. Toeval wou dat wij daar ook echt knal aankwamen wanneer hij ging uitbarsten. Meteen spektakel van de bovenste plank. Stoom en spuitend water meters hoog. Onze kinderen apprecieerden t maar matig en waren precies meer onder de indruk van al die applaudiserende toeristen dan wat anders. Echtig? Applaus? Dat doet ge toch ook niet voor een waterval die een showke opvoert? 🤣

Na een korte stop in het visitor centre om stiekem wat op te warmen (vanaf nu is t laagjes/dikke jassen en mutsen weer) en om te dubbelchecken of Glacier National Park (USA) nog steeds door de bosbranden gesloten is (helaas gedeeltelijk wel) begonnen we aan de wandeling. Met buggy voor Lia en draagzak voor wanneer Ava te moe wordt. Maar ons madammeke is al een echte stapper, de draagzak vindt ze echt voor woeskes. De houten paden zijn ook mega goed aangelegd en aan de echte grote pruttelende geisers en of warmwaterpoelen zijn er balustrades dus no worries! Ze kon zich uitleven en lopen, wat ze ook deed. Een put in het pad of een losse vijs aan een bank zijn nu eenmaal een pak interessanter dan geothermica!

Zeer geinteresseerd

We passeerden een paar kleine poeltjes en geizers die ons nog maar eens met “oooh” en “waaauw” verrasten en kwamen dan aan bij het monster spektakel dat om de 6-7u gebeurde. Toevallig weer, want toen wij op t visitor centre de uren checkten konden ze hem nog niet voorspellen. Bovendien hebben we al een week geen wifi of gsm ontvangst dus de app met voorspelde uren updaten lukte ons niet. Een uur wachten (uitbarsting was voorspeld voor 11.15 maar wisten wij veel dat het +1u of -1u was, wij dachten terug aan good old stipte faithful) bleek te veel voor ons meisjes. Met Ava en Lia brullend in koor barstte dat ding 15min uit. Nuja op een blote tiet meer of minder zien we hier niet en Lia heeft dus eten gekregen tijdens t spektakel terwijl Christoph Ava probeerde koest te krijgen en helaas het filmen van het spektakel van de 3 tegelijkertijd uitbarstende geisers op zn buik kon schrijven… aaaah, het reizen met kindjes, steeds weer anders dan het in je hoofd zat 😝

Van al dat plonsende water, de spuitende jets en het gekabbel van pruttelende poelen, moest er eentje natuurlijk mega dringend nr de WC. Dus halfweg teruggewandeld en onze slapende kindjes in bed gelegd terwijl we zelf een pakske pasta klaarmaakten (koken kunnen we dat nu niet echt noemen eh)

Na de middagdutjes opnieuw richting de geisers en onze wandeling verdergezet. Prachtige uitzichten, impressionante geisers en poolen.

Messy hair don t care

We geraakten niet uitgekeken dus toen we klaar waren was t al 17u gepasseerd. Woeps, nog maar 1 mini deeltje gedaan van ons gans dagprogramma 😳. Naief als we waren dachten we zelfs 2 gebieden te kunnen doen vandaag. T blijft soms toch echt wennen hoe traag we kunnen zijn omdat de kakpampers, eetmomentjes of peuter tantrums nu eenmaal niet vallen wanneer wij dat zouden willen… 🤫

Toen we dan eindelijk aan HET gekende uitzicht van Yellowstone kwamen “Grand prismatic” was t even spektakel. We begonnen rustig aan onze wandeling met 2 kids in de draagdoek. Ineens rukwinden en regen terwijl wij met 2 gillende kinderen terug naar de camper holden! Het plan was om t even uit te zitten, maar na een kwartiertje besloot Christoph dapper met zijn KW en KWbroek te gaan joggen naar “het uitzicht”. Halverwege het loopparcours zat ie met de poepers want donder en bliksem vergezelden hem bergop 😯. Kletsnat was ie en na een striptease in de camper en zijn laatste proper onderbroekske, kon Tine dan rustig zonder regen foto’s gaan nemen. Helaas nog steeds veel mist en eigenlijk kan je t uitzicht ook enkel goed zien vanop Fairy falls viewpoint. Wat maar een korte wandeling is. Helaas is het beginpunt verboden voor campers. Moest t nu niet al s avonds laat geweest zijn met 2 slapende kids hadden we een beetje verderop kunnen parkeren, maar nu helaas moeten overslagen…

Onderweg terug naar de camping in Bridge Bay GEEN ENKEL dier gezien. Zelfs geen eenzame bizon op de weg. Niks Noppes Nada!

Dag 3 – Canyon village

Ik zag 2 beren broodjes smeren, Oooo dat was een wonder, T was een wonder boven wonder, Dat die beren smeren konden, Hihihi hahahahaaaa…. Had een goeie mop geweest. So far, ettelijke 100den kilometers in beren gebied en wij hebben er geen gezien. Maar misschien hebben zij ons wel gezien? 🤔 Voorlopig bedenken we dat we eigenlijk ook enkel maar weten dat die graag besjes lusten (huckelberry een soort van blauwe bes variant). Maar t is echt moeilijk om in een bos met afgebrande bomen en stompkes boomstammen dan ook nog eens een grizzly of black bear (bruine beer maar die kan dus beige/bruin/zwart zijn) te spotten. Slapen die misschien deze week? Zijn ze ook op verlof? Who knows.

We stonden vroeg op om bij schemerlicht de weg van Fishing Bridge richting de East Entrance af te rijden op zoek naar beren. Niks gezien. Achteraf met een super vriendelijke vrouwelijke ranger gepraat en t is ook een veel betere strategie om 1 locatie te kiezen en daar een paar uur te wachten. Blijkbaar zijn beren gewoontedieren en weten de rangers wel echt de “bear activity” zones. Op onze route was dat dus Cub Creek geweest. Alleen, daar al bijna 2 weken niks meer te bespeuren… terwijl dat ze tevoren elke dag daar 2 bruine beren zagen tussen 8u en 10u. De rest van de route was niet zo spectaculair. We reden door gebied dat door een bosbrand verwoest was in 2003. Probeer maar eens tussen die zwarte stompjes boom beren te ontdekken… uiteindelijk reden we niet helemaal door tot aan de East Entrance, maar stopten we even voor ontbijt met de kindjes en verse koffie voor de chauffeur van dienst! Onze reusable Yellowstone bekers komen van pas!

Wat een verloren dag eigenlijk vandaag. Onze planning trok op niks! Frustratie, stil rijden en binnensmonds gevloek, dat is nu eenmaal ook soms deel van op reis zijn… t is niet allemaal instagram & pinterest waardige happyhappyjoyjoy 😎

Na een korte stop aan Mud Volcano en -hopelijk- prachtige fotoshoot met bizons (inclusief ubercute bizon babies) in de Hayden Valley reden we vol optimisme naar Canyon Village om daar een extra nacht camping te boeken. Alleen, ze waren net vol… Grrrr… ze raadden ons aan om naar Bridge Bay te gaan. Maar dat wilden we net niet omdat we dan de volgende dag te ver van de Lamar vallei zouden zitten. Bovendien verbleven we daar al 3 nachten… Wat zielig gedaan en de bompa van de receptie heeft dan op “het kostbare internet” opgezocht waar er nog wel plaats was voor een 23ft RV. Verdict was helaas terug richting Norris of Mammoth. Een deel van het park dat we nu net al degelijk gedaan hadden. Impulsief besloten we niet Norris te nemen maar Mammoth omdat dat iets dichter bij Lamar leek op de kaart.

En daar gingen we dus GIGANTISCH de mist in. Ik wijt t aan slechte voorbereiding (alles afprinten en meenemen op reis is dus niet genoeg, met 2 kleine kindjes is er echt geen tijd over… mijn nieuw leesboek gaat volgens mij ook gewoon zo weer de valies in) en misschien ook wel te weinig slaap en te weinig nadenktijd met 2 jengelende spruiten op de achterbank.

Soit, we reden dus nog maar eens door de wegwerkzaamheden helemaal naar t noorden naar Mammoth. De rit was op zijn minst gezegd “bewogen” toen we pottoe zaten en iemand dringend nr de pot moest 🤭. En ook wel omdat Christoph net een bruine beer de straat zag oversteken toen Tine achterin met de kindjes bezig was. 😥 Nuja, er is geen bewijs van, dus telt dat dan wel?

Gelukkig was er in Mammoth wel nog plaats op de camping. Maar helaas was t dus al ver middag gepasseerd eer we er waren… Omdat we effekes een dipje hadden en Christoph zich na 4u rijden niet super voelde, besloten we eerst te douchen (tot het warm water op was na Papa en Ava & mama en Lia konden kinkloppen) en lekker te gaan eten in het hotel. De “bizon burger” was jammie en de “Elk tenders” eveneens. Het amberkleurige bier helaas donkerbruin. Ava werd net wakker toen we klaar waren met eten dus halsoverkop werden er nog extra frietjes bijbesteld die ze dan één per één in ketchup soppend zeeeeer traag opat. Gevolg 15u ineens.

En toen hadden we t dus door… in ons gehaast voor de camping hadden we zonet 100km door t park gesjeesd en nu moesten we nog gans terug om de was te doen en de Grand Canyon van Yellowstone te bezoeken. Een rit die kort leek op de kaart maar helaas een kronkelende bergpas was… dus na een rit van 2u later stonden we in diezelfde canyon campground als we eerder op de dag! Pffff….

De was doen ging gelukkig wel vlotjes, maar t voelde echt zuur dat we om 18u eigenlijk nog aan ons dagprogramma moesten starten. De wandelingen naar de viewpoints bleken dan ook nog eens afgesloten of mega kort. We hadden dat dus toch beter eerder op de dag nog meegepikt! Grrrr!

Dag 4 – Lamar valley richting Beartooth highway

“Uitgeslapen” en gewapend met koffie en boterhammekes choco rond 7u vertrokken naar Lamar valley. 2 vrolijk uitgeslapen wildlifespotters op de achterbank.

Wow wat een ochtend! Voor herten en elanden stopten we niet echt meer (been there done that). Bizons enkel als ze heel dichtbij waren, maar vandaag zagen we ook een pak andere dieren: bald eagle, golden eagle, 2 spelende rivier otters, zwarte wolven, wit sneeuw geitje…

Bizon selfie

We waren toch wel een 3 tal uur zoet met cruizen door de Lamar vallei en het speuren naar dieren rond de rivier, via de NE entrance buiten richting the Beartooth Scenic Bypass, prachtige uitzichten….Maar daarover later meer!

Tip: Beartooth Highway in de andere richting is iets handiger voor de kleinere stops langs de weg. Maar dat betekent dat je Yellowstone zou bezoeken voor Grand Teton. Wij raden aan om op te bouwen. Widllife watchers zijn anders – naar onze mening – teleurgesteld.

Suggesties voor geothermiek:

 • Upper, Midway, Lower basin
 • West Thumb (spijt dat we dat oversloegen)
 • Norris

Suggesties voor wildlife watching:

 • Hayden valley
 • Lamar valley (absolute must do!)

Suggesties voor logeren:

Met een camper maakt het eigenlijk niet uit je bent toch hele dagen weg. Kies iets dat handig is voor de gebieden die je wilt bezoeken en boek via Xanterra website op voorhand zodat je daar al niet meer moet voor rondrijden. Bijv 1 nacht regio Norris (Norris, Old Faithfull, Mammoth Hot Springs) – 1 nacht regio Bridge Bay (voor Hayden, West Thumb, Old Faithfull) – 1 nacht regio Tower (voor Lamar)

Suggestie programma 4 dagen:

 • Dag 1 — Auto huren in Jackson en door Grand Teton naar Yellowstone via South Entrance. Stop onderweg kort in West Thumb. Overnachten in Bridge Bay.
 • Dag 2 — s ochtends in Hayden Valley dieren spotten (1u), de regio rond het meer verkennen (eventueel terwijl ontbijten), Mud Vulcano bezoeken en nadien door richting Canyon Village met korte viewpoints op North/South rim (1,5u). Nadien via de bergpas naar Tower Falls en proberen daar te overnachten.
 • Dag 3 – Vroeg opstaan en dieren spotten in de Lamar Valley. Nadien door naar Mammoth Hot Springs (2u rekenen voor bezoek/scenic drive) En richting Norris Geysir (2u wandelen in het gebied). Overnachten in Norris
 • Dag 4 – korte hike op fairy falls voor Grand Prismatic (1,5u in gebied) en dan Old Faithful regio (>3u om zoveel mogelijk uitbarstingen mee te pikken). Nadien weer terug richting Jackson en zonsondergang meepikken onderweg boven de Grand Tetons.

Learnings:

 • Als je iets ziet dat je interesseert, stop dan! Wij reden te onvoorbereid ettelijke uren rond die te vermijden hadden kunnen zijn. Voorbereiding is key!
 • Boek toch maar op voorhand als je dan toch echt opzoekt wat je wilt doen! Voor suggesties, mail ons maar. Dan helpen we met plezier!
 • Overweeg om je mobilhome ergens op een camping (al dan niet buiten het park) te laten en een auto te huren. Je bent iets flexibeler met langs de baan parkeren (bij ons was t nu wel niet te druk maar vaak zijn de stops langs de weg toch wel zeer scheef). Bovendien ze zijn enkele sightseeing routes verboden met RVs en dat is toch telkens wel wat spijtig. Kennissen deden alles vanuit de West-Entrance en huurden auto in Jackson. De cabins in Silver City aan de east entrance zien er ook leuk uit en je bent super dicht bij Lamar. Er zou daar ook een camping zijn. Even verder is Cooke City en als je net buiten rijdt kom je aan Moose resort met cabins/free wifi/hot tub… ideaal na hikes lijkt me dat!
 • Breng cash geld mee. De campings werken met visa maar bij late arrival moet je cash in een enveloppe kunnen stoppen.
 • Als je de was wilt doen, combineer dat dan met douchen in Canyon camping en spaar die douche-tijd uit elders in het park. Er zijn daar 40 wasmachines en een 20tal droogkasten. Open tot 21u, douches tot 21u30. Droogkast 2$ voor 30min, wasmachine 2,75$ en programma mix kleuren duurt amper 31min. Dus blijf een uurtje daar en ready. Douchen kan voor iets minder dan 5$ en je kan zelfs een peuleschil bij betalen voor handdoeken. Kindjes onder 5j gratis. Voor baby’s werd ons aangeboden om Lia in de grote wasbank van de laundry room te wassen. Ze wilden hem zelfs eerst voor ons schoonmaken en handdoeken leggen. Had ik dat geweten, ik had niet in de camper staan sukkelen met een washandje enkele uren tevoren… en Ava had niet met Christoph in de mini campet douche gehoeven.
 • Sta niet elke dag kei vroeg op, je wordt daar toch cranky van en in een kleine ruimte opgepropt en slecht gezind is ook niet leuk. En eigenlijk zagen we de beste dieren gewoon overdag! Enkel voor elanden en herten echt beter bij schemering.
 • Fotografen neem statief mee nr de viewpoints zeker bij valavond!
 • Reken niet op de free wifi in het park. Geen ontvangst met Belgische simkaarten en de enige plaats (Mammoth Hot Springs visitor centre) met free wifi is echt traag en overbelast van iedereen die wat berichten staat in te halen en faket de tentoonstelling te bezoeken 🤫

Een gedachte over “4 dagen in het dieren walhalla: Yellowstone National Park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s