Dag 14 – Tot in Luleå

We wilden vanochtend net vertrekken op de parking toen de locals kwamen zwemmen… Mmm, toch ook maar snel een plonske wagen? T was immers al weer 25graden en we hebben al lang geen doucheke meer gezien 😂

Dus snel zwemgerief aan en een dipke gewaagd in dat prachtige meer voor we doorgingen. Shame on us maar t is de eerste keer dat we zelf kopje onder gingen hier in Zweden 🤭 (de kids hun duikbril was uiteraard voor de show… )

Nadien stond een eerste deel van de laatste 8u richting Kiruna op t programma. Onze map vol voorbereidingen had een pak info over de eerste grote stad op ons traject: Umeå. We kozen uiteidenlijk het Umedalens Skulpturpark 5km uit t stadcentrum.

Het was eventjes zoeken naar een parkeerplek (want no way ging ik weer werken met die app uit Uppsala die ons een parkeerboete opleverde) en na een korte lunchpauze waarbij we op de sandwichekes met smeerkaas/zweedse kaas en mozarella vlogen, waren we er klaar voor! Bij 28graden en vol zonnecreme begonnen we aan onze wandeltocht… we lieten de parkeerapp 2u lopen en t was amper genoeg. Er was zoooo veel te zien!

De plaats van t park was waar vroeger één van de eerste psychiatrische centra van Zweden stond. Sommige kunstenaren deden iets met die -soms bittere- geschiedenis, anderen waren gewoon creatief met alledaagse materialen zoals de giga waslijn van oude kleren, de boog van “stalen stoeltjes” of t oranje/groene huisje van “Duitse water-bakken” 🤭

De kids mochten hun fietsje mee, maar we weten allemaal hoe dat eindigt… 😂

Nadien vingen we de rit aan richting t hoge Noorden… Skellefteå lieten we links liggen (was initieel ons plan om daar te overnachten maar dan was morgen nog steeds een lange rij dag). En ook in Piteå deden we niet. We stopten wel net ervoor in Jävre aan een vuurtoren met gezellig visrokerijtje maar daar stond een giga wachtrij voor het resto en de staanplaatsen van de camping waren te betalen met Swish of na een wandelingtje in de plaatselijke supermarkt. Allemaal als sardientjes op t gras of asfalt zagen we minder zitten dus we reden verder… Achteraf bezien misschien niet het strakste plan gezien t toen al 18.30 was.

Ons plan was namelijk om langs de kust iets verderop zeewaarts te trekken voor een wildkampeerplek. Alleen, ik had al een hele tijd geen 4G op mn gsm dus t was echt op goed geluk zoeken… helaas viel de baan serieus tegen en was er weinig dat in aanmerking kwam.

We parkeerden aan een steigertje maar werden al meteen weggejaagd omdat t privegrond was. Daarna richting de camping van Vällen maar die was opnieuw enkel te boeken met Swish OF als ze open was van 11-16u (zeer toeristenvriendelijk uur 🤭). Dus wij 2 wielrenners aangesproken en de vrouw verwees ons naar een havenplaatsje in Alhalm. We reden een soort van Centerparcs achtig domein door en parkeerden ons uiteindelijk aan een geultje met prachtig zicht… Alleen, ik kon me niet ontdoen van t idee dat we bekeken werden…

Christoph startte aan de chipolata met appelmoes en patatjes en ik hield t visserke in de mot die maar hevig aan t telefoneren was. Zelfs zijn vrouw kwam mee kijken alsof we aapjes in de zoo waren aan de andere kant van t havengeultje. En ineens was t zo ver…. 3 pakweg 60’ers op hun fiets (zo iets van de plaatselijke crime watch) kwamen in t Engels vragen of wij daar wilden kamperen. Ik schakelde snel in t Zweeds over, Christoph stoempte de charmante kinderen met puppy eyes mee buiten en ondanks de vriendelijke babbel en pak complimenten over mn geweldig Zweeds met heel goede intonatie en uitspraak (zij gezegd eh, ik stoef hier niet, ik vertel gewoooooon na 😂) mocht t niet waar zijn. Vermoedelijk owv Chef Police aan de andere kant van t water vroegen ze toch of we na t eten wilden vertrekken. Mijn goesting om er te blijven was trouwens toch al lang over…

Op de weg vonden we niets anders en zo eindigden we toch nog in Luleå. Met het laatste beetje door Stad Waregem gesponsorde 4G van Christoph vonden we de weg richting Gammelstaden net buiten de ring. Hier staan we dan op een parking voor mobilhomes en grote voertuigen wat eigenlijk niet meer dan een open ruimte naast de spoorweg is. Benieuwd of we morgen gewekt gaan worden door geboemel…. Nuja, t gaat alvast niet door een rijke oude knorpot van de vakantiehuisjes in Alhamn zijn 😀

PS moest je ooit richting Umeå trekken. Zeker eens de Hägring glazen kerk rond Vännäs uitchecken die wij helaas voorbij sjeesden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s