Dag 19 – On the road

Bye bye Jokkmokk! Nog eventjes terug langs de kleurrijke stuwdam en dan meteen richting… de Artic Circle bord oftwel… het Poolcirkel cafe waar we een nieuwe sweater wilden kopen voor Christoph…. (Net zoals 3,5j geleden in Noorwegen!)

Ha, de Zweden pakken t iets minder groots aan als de Noren. Er was enkel een klein souvenierswinkeltje ditmaal en helemaal geen sweaters te bespeuren… jammer, want ziet Christoph es blinken op de foto met zijne Noorse pull 🤣

De kids wilden eerst helemaal niet mee op de obligate familie foto. En een stomme hollander met hond fotobombde elke toeristenfoto. Maar na een rondje naar de Sami tent aan de overkant van de straat waren ze gelukkig iets meer in de mood. En toen een andere familie Nederlanders voorbijwandelde, waagde ik mn kans om een foto te vragen van ons 4!

We vulden de mobilhome op de camping met poolwater, reinigden de wc bak en konden volledig operationeel verder naar het zuiden van Lapland.

We vinden t wel opvallend dat de Zweden bepaalde “trekpleisters” echt niet vermarkten. Die camping en dat cafétje zag er bijvoorbeeld ook echt uit alsof het hen geen hol kan schelen of er nu toeristen komen of niet. En misschien is dat nu net de charme van Zweden? They don’t care en doen hun ding?

We wisten eerlijk gezegd niet zo heel goed wat nu de beste optie was voor vandaag. Mijn lijf zei resoluut “nee” tegen een wandeldag en alle nationaal parken in de buurt waren zeer karig met info online en zijn -naar horen zeggen – meer geschikt voor meerdaagse wandelingen…

We zakten af richting Arvidsjaur en wilden een binnenbaantje nemen richting Arjeplog. Initieel wilden we daar een heli hike tocht doen waarbij je met de helicopter werd afgezet en dan van de berg naar beneden wandelde… Maar, de prijs deed ons nogal duizelen en bovendien werd je niet echt naar de gletsjer gebracht. Arjeplog moet wel mooi zijn… de overheid looft trouwens 10.000€ (en dus 100.000 sek) uit voor mensen die er zich willen vestigen…

Na amper 20min rijden over iets wat hobbelde langs alle kanten (en met geen zicht op de meren want vooral onze beweegreden was om binnendoor te rijden) gaven we t op en reden we terug naar de “autostrade”. Jammer van de vele rendieren die we op korte tijd zagen (en een rat en eekhoorn die we bijna gepler hebben mer de mobilhome)

Wel, zodra op de autostrade meteen al een bord over “mogelijke steenschade” de eerstvolgende 38km en een baan die er door de werken zo mogelijk nog slechter bij lag… We besloten ons doel bij te sturen en vandaag maar tot Sorsele te rijden en daar een camping op te zoeken…

De route vandaag was lang en traag. 1/3 van alle auto’s die we tegenkwamen waren Zweden met van die dikke vette pharen gemonteerd op de voorbumper, 1/3 Nederlanders (alsof er net een grote uittocht gestart was, ongelooflijk!) en 1/3 Zweedse mobilhomes. Helaas zagen we ook echt veel mensen met autopech en platte banden langs weerskanten van de wegenwerken. 🤞🏻dat we daarvan gespaard blijven!

En nu… nu zijn we dus in Sorsele, op 1,5u van Ammarnäs waar we een volgend park binnen rijden. Overnachten doen we in Camping Sorsele (220sek) waar de douches warm en lang zijn, we het grasveld zonder elektriciteit voor onszelf hebben inclusief picknickbanken en bbq put EN… we de sleutel kregen van het waskot. Lees, moeder doet hier een poging om de wasmachine niet dol te doen draaien (programma zou 1,5u moeten duren maar stopt vaak mysterieus en doet ongeveer 2u over een normaal wasje en 40min over de “een snel kwartiertje-wasje”. Voorlopig is na bijna 3u alles nat… nu nog de droger wat overuren laten draaien en hopen dat alles op de waslijn morgen ook aanvaardbaar droog is om weer in de mobilhome kasten te stoempen.

En uiteraard – zoals dat gaat bij deze Van Gaelen – ben ik veel te veel aan t wassen. Maar, nudat we eens in de beschaving zijn en ik er van kan profiteren… dan doe ik dat!

Zo zit ik nu ook ongegeneerd te genieten van de gratis wifi. Een welgekome kado nu onze 4G op is (Christoph) en nog maar 1,4 GB is voor de volgende 5dagen (Tine). En ja, dat is dus meer dan 2000 foto’s backuppen in t waskot en 1000 Spotify liedjes binnenhalen tijdens t afwassen 😅.

Christoph slaagde erin om heerlijke lookbroodjes en steak met “camping-oven-frietjes” te voorschijn te toveren met een heerlijk sausje van regenbui. En de kindjes zaten de druppels even uit met een filmpje op bed. We maakten nog pudding en dan was t tijd voor het slapen (en de was-duty van mama)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s