De Blankaart (Diksmuide)

12 september 2020 – natuurgebied – zeer groot

De Ijzerboomgaard in Diksmuide, die moet je eens bezoeken! Daar begon het allemaal mee. Volgens googlemaps is het vanaf ‘je locatie’ een uurtje rijden, wat het natuurlijk weer te motiveren maakt om in de auto te springen. Diksmuide opzoeken in Google leverde prachtige foto’s van de ijzertoren en de dodengang. En Tine was vroeger nog naar iets geweest daar in de buurt met een collega van de fotografieles, De Blankaart. Genoeg inspiratie om er een dagje van te maken en op weg waren we…

Met de ijzertoren in het vizier begint het te dagen, de dodengang, oorlogsmuseum en ijzertoren gaan druk zijn. Misschien eerst eens gaan zien naar ‘De Ijzerboomgaard’ die er net naast ligt? Even allemaal uit de auto… prachtige grote speeltuin, maar misschien wel iets voor vanmiddag, niet? Voor als de kinderen al wat moeier zijn van te gaan wandelen. Eventjes nog allemaal terug in de auto … ‘De Blankaart’ here we come!

Een verhaal van houtsculpturen, een kasteel, lepelaars, een vijver, het belang van voorbereiding en planning, buggyproof wandelen en lekker eten.

We startten de wandeling aan het bezoekerscentrum dat zich in het Blankaartkasteel bevindt. Houten sculpturen, op zoek naar eekhoorns, de expo ‘het terug uitzetten van de otter’ en een kleinschalige waterzuivering. Wat wil een mens nog meer.

Na het kasteel kwamen we aan bij de vijver. Het open water is onderdeel van een moerasgebied waarop heel veel vogels zaten. Via de kijkhutten, de pontons en de paden hadden we een prachtig zicht.

Doorheen het Blankaartmoeras en langs de Blankaartvijver kan je volgens de website kindvriendelijk wandelen op plankenpaden en in alle rust de dieren en talrijke vogels, waaronder lepelaars, bekijken zonder deze te storen.

Achteraf lazen we op de website dat de paden niet altijd buggyproof waren….uit ervaring zelfs een beetje niet kidsproof 😉

En terwijl papa de buggy door De Blankaart loodste, zagen de kinderen dat het goed was.

De blankaart is een gezond natuurgebied (lees een grote verscheidenheid aan champignons die ons championnetje aanduidt)

Even later veranderde het pad in een hindernissenparcours enkel voor de geoefende buggyrijders en begon het klimparcour voor de kinderen.

Een uitgestrekt gebied en dan moeten we nog gaan piepen bij de buren.

En dan moesten de echt hoge torens nog komen….

Na het moeras, de vijver, de weidegronden sloten we de Blankaart af in het bos en tikten zo de daar aanwezige volledige natuurkaart af.

Uit nieuwsgierigheid reden we na de Blankaart nog eventjes terug naar de ijzerboomgaard. Maar toen was al duidelijk dat we hier duidelijk nog een dagje vertoeven konden. We besloten te gaan eten in de Burgerij, een steakhouse op het schoolplein van Diksmuide alvorens we richting Nieuwpoort trokken voor onze overnachting.

Een gedachte over “De Blankaart (Diksmuide)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s