Dag 4 – Öland

Na een uitgebreid ontbijt (t is te zeggen uitgebreide insectenzoektocht en kleurboek pret, helaas iets minder cornflakes en brood… kieskeurige kinderen 🤦🏼‍♀️) trokken we richting Öland. De rit splitsten we op in meerdere delen om het voor de kids leuk te houden.

Eerste stop: Kristianstad Vattenriket. Hier pauzeerden we aan een natuurgebiedje. Niet heel groot maar eentje met een imposant architecturaal gebouw dat Christoph uiteraard langs alle kanten wilde fotograferen. We liepen er wat rond toen een gids ons vroeg of we toevallig niet een halfuurtje mee wilden op hun wandeling. En zo volgden we Linus en zijn collega op zoektocht naar vogels, insekten en slakken. Wonderbaarlijk kon Christoph ook het merendeel van de uitleg snappen en is t dus nog maar eens bewezen dat veel woorden in t Nederlands en Zweeds echt wel op elkaar lijken. We leerden over hoe vogels zich verstoppen, hoe je aan de bek kan herkennen wat een beest eet en we leerden een grappig vogeltje kennen dat een nest maakt op Y splitsingen van een takje, een nest dat zo warm is dat de papa zodra t ei gelegd is geen taak meer heeft en verder kan gaan boemelen 🤣. Maar, hetgeen dat onze kids ongetwijfeld t meeste bijblijft is hoe je slakken kan doen ontwaken met wat water…

We lieten het broeihete Naturum een uurtje later achter ons en reden verder in de richting van Öland. Toen Lia haar biologische klok riep dat t tijd was voor een pauzeke, stopten we op goed geluk in Mörrum. We vonden snel een supermarkt voor wat brood (en ijsjes voor onze diepvries!) en besloten te picknicken aan de zalmtrappen…

Nadien reden we in 1 trek door naar Öland. Zalig stil in de auto met 2 slapende kids en 1 niet-snurkende papa. Ik zocht een goede radiopost en sjeezen maar (relatief met banen waar een mobilhome 80/u haalt)

Eigenlijk hadden we dit deel niet echt voorbereid dus we besloten zodra we de 6km lange brug van Kalmar richting t eiland overgestoken waren, om halt te houden aan t toeristische kantoor. De meisjes smulden hun beloofde ijsjes (tot de giga lolly’s in twee braken en pardoes op de grond vielen – het lach hoogtepunt van de dag volgens Ava omdat Lia’s ijsje luttele momenten nadat Lia haar uitlachte ook volgde) en we verzamelden wat info van t eiland… oke, dus een pak meer te doen dan “het kasteel” dat we kenden.

We besloten eerst naar t zuiden van t eiland te trekken. Even leek dat een slecht plan want t eerste stadje waar de door reden zat stampvol toeristen, maar daarna kwamen we aan de viewpoints max 3 andere auto’s tegen dus helemaal niet druk hier!

We vonden een soort van opdrachtenboek voor kleuters en de kids waren er van overtuigd dat we gouden munten moeten verzamelen door opdrachten. Dus wij stopten aan de viewpoints en zij vinkten flink af! Wederom geen gezeur voor ipad (dag 3 zonder al!).

Stop 1: Karlevistenen was een grote steen met een gedicht uit de tijd dat de bomen nog spraken.

Stop 2 kwam met een extra uitdaging toen bleek dat de Mysinge hög grafheuvel gebruikt wordt als schapenwei en wij dwars door de kudde moesten… maar alles voor de zoektocht eh 😉

Stop 3 was voor mij part de mooiste: Gettlinge Grävfelt… Molens, stenen en 2 uitgelaten kids die door t veld holden van molen naar molen. Uiteraad weer poserend 🙈.

Stop 4 deden we gans in t Zuiden: Ottenby Naturreservat. We wilden eigenlijk in dit stukje natuurgebied kamperen maar overal stonden borden dat t verboden was dus konden enkel de vuurtoren Långe Jan en de talrijke vogels bezoeken.

De zoektocht naar een ideale kampeerplek was eindigde minder idyllisch dan verwacht na prachtige wildkampeerplekken met sanitair bij t begin van de route, maar Christoph zijn varkenshaasje met stroganoff saus maakte veel goed (leve vacuum vlees in de vriezer en Hello Fresh receptkaarten). We staan nu helemaal alleen op een parkeerplaatsje niet ver van Ektorp waar we morgen een fort willen bezoeken.

Nadien epic fail om 2 kids in de douche te stoppen. Lia spoot een halve shampoobus leeg en brulde nadien van pikkende ogen terwijl ik t laatste warm water en mn geduld zag verdwijnen. Een dweilbeurt later snurkende kids en een mama en papa die er ook maar snel inkropen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s